maanantai 12. marraskuuta 2012
perjantai 21. syyskuuta 2012
Lippu
Kreikka
Yleistietoa:
Kreikka (Helleeninen tasavalta) on maa, joka sijaitsee Etelä-Euroopassa, Balkanin eteläosassa, Välimeren rannalla.
Kreikassa on Välimeren nahkealehtinen ilmasto.
Kreikan yli 2500 saaresta on asuttuja 227.
Äidinkieli Kreikassa on kreikka (99% väestöstä puhuu kreikkaa) ja väestöstä 93% on kreikkalaisia, muista etnisistä ryhmistä suurimmat ovat albaanit ja bulgarialaiset. .
Yleisin uskonto on kreikkalaiskatolinen eli ortodoksinen.
Valtiomuto Kreikassa on parlamentaarinen demokratia
Kreikan naapurimaat ovat Albania, Makedonian tasavalta, Bulgaria ja Turkki.
Väkiluku on noin 10,8 miljoonaa ja pinta-ala noin 132 000 neliökilometriä. Maan pääkaupunki on Ateena. Koko metropolin väkiluku on n. 5,1 milj.
Kreikan asukastiheys on (p/km2) on 81,05
(Lähteet: Wikipedia, matkailijan.info, Globalis.fi))
Luonto Ja Ilmasto
Sää Kreikassa on kesäisin kuiva ja hyvin lämmin. Metsäpalot ja tuhopoltot ovat suuri ongelma. Talvella on sateista ja viileää.
Kreikan yöt ovat sysimustia läpi vuoden, toisin kuin Suomessa.
Välimeren ilmastoon maassa ja meressä sopeutuu hyvin paljon eri eläimiä: kaloja, hyönteisiä ja matelijoita, kuten erilaisia hämähäkkejä (kokemusta on), käärmeitä skorpioneja, sisiliskoja, kilpikonnia, mustekaloja, merisiilejä, miekkakaloja, jättirauskuja ja jopa delfiinejä.
Kuvia:
Navagio, Zakynthos. Tunnettu ranta vanhan hylyn takia.
(Lähde: Google)
Kreikkalainen oliivipuu. Oliivipuut voivat elää jopa 3000 vuotta.
(Lähde: Google)
Kaskas, kuumalla säällä sirittävä hyönteinen, joka on lähes mahdoton nähdä puunrungolta. (Lähde: Oma)
Heinäsirkka, pituus n.5cm (Lähde: Oma)
Porto Roma, Zakynthos, ranta (Lähde: Oma)
Snorklausta Porto Romassa (Lähde: Oma)
Viinirypälepuu (viiniköynnös), Zakynthos.( Lähde: Oma)
Caretta Carreta, merikilpikonna, joka sopeutuu Kreikan mereen. Se nousee munimaan tiettyjen Kreikan saarten rantahiekkaan.
Lähde: Google
Historiaa lyhyesti
Nykyinen Kreikan valtio itsenäistyi v.1930, mutta kreikkalaisella kulttuurilla on tuhansien vuosien historia.
Antiikin Kreikan korkeakulttuurista ovat länsimaiselle sivistykselle tuttuja esimerkiksi filosofit Sokrates, Platon ja Aristoteles, matemaatikot Arkhimedes ja Pythagoras sekä muita valtiomiehiä ja kirjailijoita.
Kreikassa oli sisällissota 1946 - 1949, jossa kommunistit hävisivät.
Vuonna 1967 kuningas ja hallitus syrjäytettiin vallankaappauksella ja sotilasjuntan hallitus jatkui vuoteen 1974. Vuotta myöhemmin Kreikasta tuli tasavalta.
(Lähde: Globalis.fi)
Luonnonvarat ja talous
Kreikka tuottaa viljaa, hedelmiä ja vihanneksia sekä teollisuudelle tupakkaa, puuvillaa sokerijuurikkaita ja viinirypäleitä.
Vaikka Kreikka on vuoristoinen ja kesät ovat kuivia, on se silti maatalousmaa.
Karuilla vuoristoalueilla pidetään myös vuohia ja lampaita.
Kreikka on kolmanneksi suurin oliiviöljyn tuottaja.
Vientituotteita ovat mm. oliiviöljy, oliivit ja viini.
Tärkeimpiä tuontitavaroita ovat elintarvikkeet, polttoaineet, koneet, metallit ja puu.
Teollisuuden ongelmana Kreikassa ovat raaka-aineiden ja energian puute.
Matkailu on kreikkalaisille huomattava tulonlähde, Kreikkaan halutaan matkustaa mm.lämpimän kesän, meren ja ystävällisen palvelun vuoksi.
Kreikka on kuulunut Euroopan unioniin vuodesta 2001 ja euro syrjäytti drakman valuuttana vuonna 2002.
Vuoden 2009 lopulla Kreikan talous ajautui kriisiin ja maa on joutunut ottamaan paljon ulkomaista velkaa ja rajusti leikkaamaan valtion menoja. Mm. eläkeiän ja verojen korottaminen ja virkamiesten palkkojen pienentäminen ovat suunniteltuja keinoja säästää valtion menoissa. Kesään 2012 mennessä esimerkiksi aineenopettajan palkasta oli jo leikattu 300 euroa.
Kreikassa on huomattavat tuloerot: köyhät ovat todella köyhiä ja tavallinen työtätekevä väestökin usein toimeentulon rajoilla, kun taas rikkaat saattavat olla monimiljonäärejä.
Tällä hetkellä kreikkalaisten elämää vaikeuttaa lakkoilu ja väkivaltaisuudetkin, jotka ovat protesti palkkojen ja eläkkeiden leikkaamista vastaan. Liikenteessä ja kuljetuksissa, jätehuollossa ja virkamiestenkin keskuudessa on ollut viime vuosien aikana lukuisia lakkoja.
(Lähteet: Wikipedia, omat kokemukset sekä keskustelut kreikkalaisten kanssa).
Kalamata -oliivit
Yksi Kreikan kuuluisa vientituote on Kalamata -oliivit. Herkulliset, isot, tummat oliivit on nimetty Kalamatan kaupungin (Peloponnesoksen eteläosassa)mukaan ja ne poimitaan käsin.
Suolavesiliotuksen jälkeen oliivit säilötään suolavesi-viinietikka-oliiviöljyliemeen. Valmistuksessa oliiveihin jäänyt pieni polyfenolimäärä antaa niille ominaisen lievästi kitkerän maun.
(Lähde: Wikipedia).
Kalamata -oliivit ovat saaneet EU:lta PDO:n(Protected designation of origin), joka takaa sen, että Kalamata -nimellä myytävät oliivit on tuotettu tietyllä maantieteellisellä alueella ja valmistettu perinteisellä tavalla.
(Lähde: Europa.eu)
(Lähde:Google)
Elämää nykypäivän Kreikassa
Asuminen
Kreikan suurkaupunkien keskusta-alueet ovat tiheästi asuttuja kerrostaloalueita, esikaupungeissa on suuriakin rikkaiden omakotitaloja uima-altaineen ja piha-alueineen.
Maaseudulla talot ovat yleensä vaatimattomampia ja lämmityksenä usein vanhanaikainen kamiinatyyppinen öljylämmitin, joten talvella sisällä on kosteaa ja koleaakin.
Sekä omistus- että vuokra-asuminen on Kreikassa Suomea halvempaa.
Liikenne
Julkinen liikenne suurkaupungeissa, ainakin Ateenassa, toimii melko hyvin. Luotettavin kulkuväline on metro, bussien on taas vaikeampi pysyä aikatauluissaan valtavan automäärän ja ruuhkien vuoksi. Ateenassa on myös raitiovaunuliikennettä ja paikallisjunia esikaupunkialueille.
Mantereelta saarille pääsee bussi-laiva -yhteydellä ja usein myös lentäen.
Saarilla on joitakin bussilinjoja ja -vuoroja, mutta vapaasti liikkuakseen tarvitsee auton tai mopon, jollei halua kulkea taksilla. Taksien hinnat ovat kuitenkin paljon Suomen hintoja halvemmat.
Kultturi
Kreikassa oma kulttuuri näkyy edelleen vahvasti jokapäiväisessä elämässä. Perinteistä kreikkalaista musiikkia soitetaan radiossa paljon ja sitä kuuntelevat myös nuoret, joista moni osaa myös kansantansseja tai opettelee soittamaan perinnesoitinta, buzukia(banjonnäköinen kielisoitin).
Monet kreikkalaisille tyypilliset tavat, sanonnat ja uskomukset ovat peräisin ortodoksisesta uskonnosta.
Perhe on kreikkalaisille hyvin tärkeä ja siitä pidetään huolta, mikä on erityisen tarpeellista maassa, jossa on tuskin lainkaan sosiaalitukia. Oman kokemukseni mukaan myös naapureista huolehditaan, vanhan isoäitini elämä olisi paljon vaikeampaa ilman naapurien apua.
Kreikkalaisten suosikkiurheilulaji on ehdottomasti jalkapallo, jota seurataan innokkaasti (jopa fanaattisesti), sekä kotimaista että ulkomaista, mutta myös koripallo kiinnostaa monia.
Ruoka
Kreikkalainen ruoka on usein yksinkertaista ja hyvää, ja ruoanlaitossa ehkä tärkein osa on oliiviöljy. Tomaattia käytetään tuoreena ja kastikkeissa paljon, myös liha, kana, kala, pavut ja äyriäiset kuuluvat kreikkalaiseen keittiöön, samoin kuin feta- ja halloumi -juustot.
Maukkaita perinteisiä vihannesruokia on paljon. Perusmausteiden, suolan ja pippurin, lisäksi käytetään paljon esim. oreganoa ja minttua, lihakastikkeissa myös kanelia ja neilikkaa. Monen ruoka-annoksen, myös esim.grillatun lihan, maku viimeistellään sitruunalla. Jälkiruoissa ja leivonnaisissa käytetään usein hunajaa ja filo -lehtitaikinaa, samoin manteleita ja pähkinöitä
Ruoka ja yhdessä syöminen on kreikkalaisille tärkeää.
Koulutus
Kreikassa on yhdeksänvuotinen peruskoulu ala- ja yläasteineen, kuten Suomessa. Lukioonkin voi halutessaan jatkaa. Kouluruokailua ei ole järjestetty lainkaan.
Sekä peruskoulutus, ammattikoulutus ja yliopistokoulutus ovat maksuttomia, mutta johtuen koulutuksen tasosta monet koululaiset ottavat lisätunteja yksityisesti, erityisesti kielissä, ja tämä on monelle perheelle taloudellisesti rankkaa.
Terveydenhuolto
Kreikassa, kuten Suomessakin, on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuolto vastaanottoineen ja sairaaloineen. Sielläkin julkisen terveydenhuollon maksut ovat kohtuullisia ja yksityinen hoito kallista.
Neuvolasysteemiä tai kouluterveydenhuoltoa ei Kreikassa ole, lapset käyvät lääkärissä mm. saadakseen tarvittavat rokotukset.
(Lähteenä omat kokemukset ja keskustelut Kreikassa).
Kuvia:
Lähde: Google
Lähde: Google
Lähde: Google
Lähde: Google
Lähde: Google
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)